WvP

De Wet van Poortwachter, en dan ben je ziek en wil je eigenlijk alleen maar ziek zijn en dan komt er opeens een wet om de hoek kijken die al die tijd hopelijk een ver van je bed show was, maar helaas we moeten ons aan wetten houden, voor mij persoonlijk was dit de zwaarste periode van mijn ziekte, ik moest aan een wvp denken lezen, begrijpen met veel pijn, veel emoties, pijnpoli behandelingen om de 6 weken en daarna circa 2 weken ziek zijn en weer proberen op te krabbelen naar het oude niveau maar heel langzaam ging ik steeds een stapje achteruit ipv vooruit, proberen te revalideren maar dit werdt steeds afgekapt door de zorgverleners te veel stress, niet uitbehandeld en weet ik allemaal nog meer, maar ik wilde ook begrijpen wat ik nou eigenlijk had, wat de beste behandeling was voor mij, er mee leren leven, financiƫle gebeuren opeens minder inkomsten meer uitgave en mijn ervaring is als je ziek bent kost het meer.

Verzuimgesprekken vormen een belangrijk onderdeel van het verzuimbeleid. Het tijdstip, de taakverdeling en de inhoud van de verzuimgesprekken moeten vooraf duidelijk zijn.

In de meeste gevallen ben je voor het eerst langdurig ziek/ arbeidsongeschikt, vooral in grote en middelgrote bedrijven ben jij niet hun eerste langdurige arbeidsongeschikte zieke, hier hebben bedrijven en de medewerkers van HR dagelijks mee te maken vanuit hun werkgebied (opleiding verzuim, werkexpertise, vraagstelling gesprekken) vergeet niet dat in het algemeen, je werkgever altijd een voorsprong heeft met betrekking tot de wvp, mocht de werkgever je nog niet doorgestuurd hebben naar de bedrijfsarts vraag dan zelf een consult aan
Na 6 weken moet er een plan van aanpak (pva) komen, waar jullie gezamelijk verantwoordelijk voor zijn, wacht desnoods niet op je werkgever begin zelf of maak zelf een plan van aanpak een voorbeeld hiervan te downloaden op de UWV site, denk na over wat je wel kan, kan je je huidige functie met aanpassingen uitvoeren(korte werktijden, meer rustpauzes, ergonomische aanpassingen, etc.), reizen kan je zelfstandig reizen, woont er iemand bij je in de buurt met wie je mee kan rijden. 
Schrijf dit op in je plan van aanpak  en bespreek dit met je werkgever en bedrijfsarts.
Dit document na akkoord van alle partijen, is een levendig document en zal aangepast moeten worden als je meer uren gaat werken of als je minder gaat werken, als tweede spoor ingezet gaat worden, taken erbij of eraf kortom bij elke verandering.

De wet van poortwachter duurt 104 weken, hierna treedt de wia/wga of een andere wet in werking. Bespreek om de 6 weken je pva met je werkgever, waar loop je tegenaan, wat gaat goed, wat heeft de bedrijfsarts gezegd, indien je uren zijn uitgebreid of afgenomen.
Wees bewust wat je zegt tegen je werkgever en blijf altijd redelijk, is het van jou redelijk om niet te gaan werken of is het onredelijk van je, wees dan eerlijk naar jezelf en ook naar je werkgever toe.
Heeft de werkgever geen passende functie dan zal het tweede spoor ingezet gaan worden ( er wordt dan gekeken naar een passende functie bij een andere werkgever), ben je het hier niet mee eens om het  tweede spoor te gaan volgen geef dit aan bij je werkgever, hopelijk komen jullie er samen uit indien jullie er niet uit komen kan of werknemer of werkgever bij het UWV een deskundige oordeel aanvragen (hier zitten wel kosten aan die door de aanvrager betaald moet worden), het UWV zal een advies uitbrengen, de werkgever hoeft dit advies niet over te nemen.
Maak van elk gesprek voor jezelf (of misschien mag je het opnemen vraag wel altijd toestemming als je een gesprek wilt opnemen!) maar ook van telefonische gesprekken aantekeningen met wie je hebt gesproken, op welke dag en waarover jullie hebben gesproken, hou zelf bij wie en wanneer je iemand heb gesproken, zorg dat ook elke wijzigingen of wijzigingen in afspraken  met welke reden genoteerd staan, helaas ben je ziek en niet altijd zin om je in de wvp te verdiepen vraag om hulp.
De werkgever krijgt advies van de bedrijfsarts, de werkgever kan ten alle tijden dit advies van de bedrijfsarts om redelijke wijze in de wind slaan.

"Het doel van de WVP voortgangsgesprekken  moeten niet zijn om sociale steun of sympathie te wekken, alles wat je deelt moet worden gerelateerd aan hoe je zal blijven kunnen presteren, ondanks de pijn. U wilt dat uw baas u gelooft dat u uw werk kunt blijven doen ondanks de pijn.

Vraag wanneer  je een uitnodiging krijgt voor bv. een evaluatie moment van je werkgever van te voren een "agenda" aan, zodat jij van tevoren weet waar het gesprek over zal gaan en je hierop kan voorbereiden. Dit scheelt onnodige stress en dat kan je nou net niet gebruiken als je ziek bent. Moet er wel bij zeggen dat de meeste werkgevers hier niet erg op zitten te wachten om een "agenda" te versturen.

De FNV heeft een handige boekje gemaakt wie schrijft die blijft hier kan je aantekeningen in bijhouden staat een stappenplan en informatie; FNV boekje wie schrijft die blijft
Website atritis psoriatica heeft een ander logboekje gemaakt om je aantekeningen bij te houden artritis-psoriatica, logboek ziekteverzuim.pdf 
t
De wet van poorwachter heeft een stappenplan in het kort

Dag 1 ziekmelding
Week 6 probleemanalyse
Week 8 plan van aanpak; Samen met uw werkgever maakt u uiterlijk in de 8ste week dat u ziek bent een pva. Hierin staat wat u gaat doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen
Week 52 eerste jaars evaluatie
Week 88 anderhalf jaar ziek, aanvragen wia
Week 91 eind evaluatie
Week 93 uiterste datum aanvraag wia uitkering

En het plan van aanpak regelmatig bespreken met bedrijfsarts en werkgever en zonodig waarnodig aanpassen.
Bron:http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/stappenplan-bij-ziekt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten