Daarnaast als je ziek bent, betekent dat je niet altijd arbeidsbeperkt bent!
Helaas worden de bedrijfsartsen nog altijd betaald door de werkgever en dat kan inhouden dat deze iets loyaler is naar degene die hem of haar betaald, maar er zijn ook bedrijfsartsen die er echt zijn voor de werknemer. ( Helaas moet ik toegeven dat ik in de 104 weken wvp bij wel liefst 4 bedrijfsartsen ben geweest, ik deze niet ben tegengekomen, deze waren duidelijk loyaler naar de opdrachtgever toe)
Maar goed wat de bedrijfsarts ook van je verwacht, bedenk altijd is het redelijk wat deze verwacht van je, kan je een paar uur werken ga een paar werken, blijf proberen in gesprek te blijven, lukt het niet vraag dan bij het UWV een deskundige oordeel aan, en probeer in tussentijd mee te werken, lukt het echt niet ga in gesprek met uw werkgever en of bedrijfsarts en leg uit waarom het niet gaat, waar u tegenaan loopt bij u werkzaamheden een baan verliezen is ook niet leuk!
Indien u niet meewerkt kan de werkgever een loonsanctie uitvoeren en welke bij je nog meer stress veroorzaakt financieel moet je ook je hoofd boven water houden en extra stress kan u ook niet gebruiken.
.jpg)
Bedrijfsartsen geven aan dat zij gespecialiseerd zijn wat het werk inhoud, helaas weten zij dit vaak alleen dit maar schriftelijk vanuit hun studie of sommige hebben een andere medische specialisatie gedaan welke niet gericht is op arbeid en wat de werkgever hun meedeelt hoe het op de werkvloer gaat, maar hoe het daadwerkelijk op de werkvloer aan toe gaat hebben zij geen tijd voor. Tijd is geld!
De bedrijfsarts die ik had heb ik in het bijzijn van de werkgevers casemanager uitgenodigd om een rondleiding te geven op de werkvloer omdat hij zelf aangaf dat hij niets wist wat het bedrijf deed en wat mijn functie inhield, maar hij gaf aan dat hij daar geen tijd voor had. Terwijl op de website staat van zijn werkgever waarin de bedrijfsarts aangeeft, dat deze bedrijfsarts het leuk vind om werknemers te begeleiden met hun gezondheid op persoonlijk vlak en in hun werk, nou niets hiervan heb ik gemerkt maar misschien is hij verandert!
Bedrijfsarts weten vaak niet wat de ziekte inhoudelijk inhoudt, wat pijn is en je bent al gauw een aansteller, je medische specialist heeft hiervoor een jaren lang op een vakgebied gestudeerd, ziet patiënten met dezelfde aandoening, wat zou er mooier zijn als er samenwerking is tussen, werknemer, bedrijfsarts en medische specialist zou zijn. Vaak zijn er discussies tussen verzekeringsarts, bedrijfsarts en huisarts, en hebben het karakter van een vechtdossier waardoor de werknemer de klos kan zijn, iets waar de zieke werknemer er niet bij kan gebruiken, stress geeft vaker achteruitgang van de toch arbeidsbeperkte werknemer.
Het zou mooi zijn als er een richtlijn gaat komen die in overleg met bedrijfsarts, huisarts, medische specialist, patiëntenverenigingen en vooral de pijncentra welke rapportages hebben welke gebruikt zouden kunnen worden om een richtlijn voor PIJN op te stellen.
Waarbij zij ook niet mogen vergeten dat ieder mens uniek is dat het een richtlijn is!
Een hoog aantal Nederlanders verzuimen dagelijks hun arbeid vanwege hun pijnen, dat besef bestaat helaas nog niet, nu maar hopen dat de beleidsmakers de politiek en verzekeraars dit gaan beseffen en hier een beleid voor gaan maken.
Ik bezocht de bedrijfsarts(en) met een dubbel nekhernia.
De richtlijn klachten aan arm, schouders en nek, maakt onderscheid tussen specifieke nek klachten zoals een nekhernia of bij artrose, bij A-specifieke klachten waarbij geen verklarende of behandelbare afwijkingen voor de klachten zijn vastgesteld.
Het primaat van de bedrijfsarts is dat hij met gezag kan bepalen of er een ziekte is die verklaart waarom een werknemer zijn arbeidsovereenkomst niet nakomt. Een bedrijfsarts zorgt daarnaast voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van zowel de werkende mens als de organisatie.
Medische gegevens opvragen
De bedrijfsarts kan na schriftelijke toestemming van jou, medische gegevens opvragen hier zijn richtlijnen voor die vaak niet bekend zijn, zo moet de bedrijfsarts voor elke arts bij wie de bedrijfsarts medische informatie opvraagt een apart formulier hebben, ook hiervoor zijn weer regels De zieke werknemer en privacy
Mocht je om wat voor reden besluiten geen toestemming te willen geven kan je werkgever een loonsanctie houden.
Helaas bij mij, maar na 100 weken aandringen van mijn zijde of deze aub mijn gegevens wilde opvragen of contact wilde opnemen met mijn zorgverleners, helaas wilde alle bedrijfsartsen bij mij dit niet opvragen.
Dit tevens ook diverse keren bij de werkgever aangegeven maar ook daar geen gehoor en ook geen dialoog.
De laatste keer dat ik deze bedrijfsarts fysiek zag, zette deze mij onder druk of ik even een formulier wilde tekenen waarin ik hen van alles zag aankruisen, ik wilde dit eerst thuis bekijken zodat ik in alle rust mij van de inhoud van het formulier tot mij kon nemen.
Deze heb ik wel ondertekent na het lezen en na navraag gedaan en het foute formulier teruggestuurd maar wel met een nare na smaak, ik heb de brieven gezien die mijn zorgverleners hebben gestuurd, als deze bedrijfsartsen dit eerder gedaan hadden, had ik hopelijk niet een hele vervelende WvP doorlopen.
Voor overleg met de curatieve sector dient de werknemer een schriftelijke machtiging te tekenen,voorzien van een duidelijke vraagstelling. Mondeling aantekenen in het dossier dat toestemming is verleend, volstaat niet (zie ook RT Zwolle 28 januari 2010). Voor overleg met overige dienstverleners,
bijvoorbeeld een door werkgever ingeschakelde ergonoom, kan toestemming schriftelijk of mondeling worden verleend. Van mondelinge toestemming maakt de bedrijfsarts een aantekening in het dossier.
Naar de bedrijfsarts/ arboarts
Voordat de werknemer de bedrijfsarts bezoekt heeft de werkgever al contact gehad met de bedrijfsarts en heeft de werkgever al een doelstelling aan de bedrijfsarts afgegeven, de werkgever is namelijk ook nog een opdrachtgever(=betaler, als jij ergens voor betaald wil je ook weten waaraan je dit uitgeeft) naar de bedrijfsarts toe, en ook de verantwoordelijke voor jou re-integratie tijdens de WvP, indien de werkgever niet op de juiste wijze de WvP uitvoert is deze sanctiehaar.
UWV controleert aan het einde van WvP traject tijdens de WIA aanvraag of de werkgever en ook de werknemer het traject goed doorlopen hebben, indien een van beiden of beiden zich niet aan de wet van poortwachter gehouden hebben, kan het UWV sancties geven.
Transparantie en doelstelling is vaak hier achterwege gelaten vanuit de werkgever naar de werknemer toe, je kan altijd vragen als je de uitnodiging ontvangt om naar het consult van de bedrijfsarts toe te gaan wat de doelstelling is van het bezoek, de ene keer moet er een probleemanalyse gemaakt worden, de andere keer wil de werkgever weten of je eventueel meer uren kan maken.
Voor jou ook handiger want dan weet je waar het gesprek over kan gaan.
Bedenk van te voren wat je wel kan, kan je een uur achter een computer zitten, heb je meer pauzes nodig.
De bedrijfsarts brengt advies uit naar je werkgever en naar de werknemer, je werkgever hoeft dit advies om redelijke feiten niet op te volgen, werkgever is eindverantwoordelijke en huurt een "expert" in om advies uit te brengen.
In Nederland stelt de Wet Verbetering Poortwachter op dit moment een probleemanalyse uiterlijk de zesde verzuimweek verplicht in. Bij deze analyse moet de bedrijfsarts de belastbaarheid van de werknemer aangeven; eventuele risicofactoren voor langdurig verzuim identificeren en maatregelen adviseren om de werkhervatting te bevorderen. Er wordt hiervoor de zogeheten multifactoriële probleemanalyse gebruikt waarbij medische,
arbeids-, sociale en persoonlijke factoren in beeld worden gebracht (Het transparante spreekuur, NVAB 2002)
De richtlijn Klachten aan Arm, Schouders en Nek (KASN) van de NVAB maakt een onderscheid tussen specifieke nekklachten zoals die door een cervicale hernia of bij artrose en aspecifieke klachten waarbij er geen verklarende of behandelbare afwijkingen voor de klachten zijn vastgesteld.
Gezien de beperkte gegevens betreffende arbeidsomstandigheden en WAD en de overeenkomsten tussen aspecifieke nekklachten en WAD hebben wij de richtlijn KASN geraadpleegd. Hoewel veel van deze factoren niet voor WAD zijn onderzocht, is het aannemelijk dat zij ook daar van invloed kunnen zijn.
De richtlijn KASN (NVAB 2003) stelt alleen dat aangaande aspecifieke nekklachten er een mogelijk verband is tussen hoge werkdruk en weinig collegiale steun en het optreden van aspecifieke nekklachten (Ariens 2001), maar in hoeverre dit van invloed is op de werkhervatting is onduidelijk.
Gezien de beperkte gegevens betreffende arbeidsomstandigheden en WAD en de overeenkomsten tussen aspecifieke nekklachten en WAD hebben wij de richtlijn KASN geraadpleegd. Hoewel veel van deze factoren niet voor WAD zijn onderzocht, is het aannemelijk dat zij ook daar van invloed kunnen zijn.
De richtlijn KASN (NVAB 2003) stelt alleen dat aangaande aspecifieke nekklachten er een mogelijk verband is tussen hoge werkdruk en weinig collegiale steun en het optreden van aspecifieke nekklachten (Ariens 2001), maar in hoeverre dit van invloed is op de werkhervatting is onduidelijk.
Casemanagers in dienst van de arbodienst ook wel genoemd Medische Casemanager
Werkt onder de verantwoordelijkheid van de arbodienst-bedrijfsarts aan verzuimbegeleiding.
Heeft beperkte toegang tot uw medische gegevens, mag geen medische gegevens opvragen.
Indien u meer informatie wilt lezen Leidraad voor casemanagers bij verzuimbegeleiding
Bedrijfsarts vs Arboarts
Als je de opleiding geneeskunde heb afgerond met goed gevolg mag je in Nederland de titel arts gebruiken, dit zijn de zogenaamde basisartsen, de meeste zullen zich verder richten op een specialisatie zoals bv.chirurgie of natuurlijk bedrijfsarts, de opleiding bedrijfsarts duurt nog 4 jaar en is een specialisatie.
Hoewel de titel vermoed arboarts dat deze zich heeft gespecialiseerd in arbozaken is niets minder waar, een arboarts heeft alleen de opleiding geneeskunde afgerond zonder de specialisatie bedrijfsarts. Een arboarts wordt niet getest op kennis door de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen, geregistreerde bedrijfsartsen zijn hiervoor verplicht.
Is uw bedrijfsarts wel een bedrijfsarts
In het BIG register wordt er bijgehouden wie er geregistreerd staat als bedrijfsarts en deze titel mag gebruiken, wie niet als bedrijfsarts staat geregistreerd is oneigenlijk gebruik van een titel en is strafbaar.
Bezoek het BIG register bigregister
Bedrijfsarts vs Verzekeringsarts
De positie en de taak van beiden verschillen nogal. Meestal zal de bedrijfsarts de arbeidsbeperkte werknemer na enkele weken zien, terwijl de verzekeringsarts de arbeidsbeperkte werknemer pas ziet als de Wia aanvraag gedaan is, om deze te keuren.
Verzekeringsartsen - keuringsartsen zijn op dit moment onvoldoende uitgerust om mensen met chronische pijn te beoordelen. bron± rapport-regieraad-chronische pijn-2011.pdf
Afschaffing Bedrijfsarts
Er zijn plannen om de huidige inzet van de bedrijfsarts, die wordt betaald door de werkgever af te schaffen, er wordt nu geopperd de huisarts te laten doorverwijzen naar een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige. Helaas kan ik hierin niet meer objectief het bekijken, maar ik ben helemaal voor de afschaffing van de huidige vorm dat de bedrijfsarts wordt betaald door de werkgever, de laatste van mij heeft nadat revalidatie met hem contact had opgezocht wel 15 minuten zijn excuus aan mij aangeboden! Voor zijn interventies naar mij toe, ik kan alleen maar hopen dat anderen een onafhankelijke bedrijfsarts treffen!!!
http://fd.nl/economie-politiek/732353-1402/plan-voor-afschaffen-bedrijfsarts
Neem eens een kijkje op deze site http://bezava.com, gaat over burnout, voor mij heel herkenbaar.
De werkgever samen met bedrijfsarts ontkennen graag burnout=aanpassingsstoornis, ondanks zeer duidelijke testuitslagen conform richtlijn 'Lesa richtlijn bij burnout en overspannenheid'.
Bij mijzelf ontkende de bedrijfsarts mijn nekhernia's en had ik volgens hem last van aspecifieke klachten, deze richtlijn hanteerde de bedrijfsarts en werkgever.
http://ontslagtrucs.com/ NZa onderzoekt wegmoffelen burn-outs
NU.nl; bedrijfsartsen-vaak-druk-gezet
richtlijnen-Nederlandse Vereniging Arbeids en Bedrijfsgeneeskunde
http://www.dokterdokter.nl/aandoening/terug-naar-de-normale-dagelijkse-activiteiten/
Bronnen
handleiding bedrijfsarts bij nekpijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten